Лечение на пристрастяване към кокаин

Лечение на пристрастяване към кокаин от NewLife BG

Кокаинът е един от най-опасните и вредни наркотици и има ясно изразено наркотично и анестезиращо въздействие. Наркотикът съществува в две форми: прахообразна и на кристали. Във втория случай, той се нарича „крек”. След попадането си в организма, кокаинът стимулира нервните окончания на мозъка, което води до чувство на еуфория.

Още след първите случаи на прием настъпва силна кокаинова зависимост, заради която, за достигане на „летене”, дозата трябва непрекъснато да се увеличава.

запитване за лечение на пристрастяване към кокаин

Продължителната употреба на кокаин провокира развиване на психически и физиологически разстройства. Зависимият започва да проявява агресивност, да халюцинира, проявяват се психози, хронична настинка, кръвотечение от носа, тремор и конвулсии. Десетократно се повишава рискът от възникване на сърдечно-съдови заболявания (инфаркт, аритмия, инсулт). В болшинството от случаи настъпва летален изход от дихателна недостатъчност, сърдечен пристъп или мозъчен кръвоизлив.

Практически е невъзможно човек да се въздържи от прием на кокаин, тъй като той предизвиква силно пристрастяване още с първия прием и по тази причина, даже след отказ от наркотиците, болният изпитва непреодолимо желание в продължение на 2-3 месеца. В това време наркозависимият го измъчва депресия, потиснатост, апатия, безпокойство, безсъние, изпитва се също така и силна физическа болка, водеща до допълнителен дискомфорт. Често човек не може да издържи на тежката абстинентна криза и се връща към приема на кокаин.

За това е важно навреме да се установи зависимостта и човек да се обърне към специалист. Ние знаем добре, че пътят към освобождаването от зависимостта не е лек, но е възможен.